maanantai 15. syyskuuta 2014

TIMO TAKALA ON TURUN TAITEILIJASEURAN VUODEN 2014 TAITEILIJA

Turun Taiteilijaseura ry:n jo perinteeksi muodostunut vuosinäyttely on esillä Vanhan Raatihuoneen Galleriassa ja Galleria Bernerissä 12.9.–12.10.2014. Näyttely on osa Turun Taiteilijaseuran 90-vuotisjuhlavuoden toimintaa sekä sunnuntaina 21.9. vietettävän Turun päivän ohjelmaa.

Vuosinäyttelyn taiteilijoista juryttäjät tutkija Eeva Holkeri ja amanuenssi Annina Sirén valitsivat Turun Taiteilijaseuran vuoden 2014 taiteilijaksi Timo Takalan (s. 1980). Juryn mukaan Takalan teokset ovat oivaltavia ja ironisia mutta samalla myös harvinaisen hyväntuulisia:

”Kaksi identtisesti rypistettyä paperiarkkia. Graniittinen jalkapallo. Nuppineulojen kannattelema kivenjärkäle. Veistos, joka sattui juuri sopivasti mahtumaan säästettyyn kirjekuoreen. Takala tuntee selvästi taiteen tradition ja osaa leikitellä sillä. Teokset liikkuvat usein absurdin rajoilla ja niin tekee myös hänen valitsema sinnikkyyttä ja pitkäjänteisyyttä vaativa työskentelytapansa. Takala rutistaa 9000 A4-arkkia, muotoilee veistoksen silmät kiinni tai postittaa näyttelyyn tulevat veistokset. Hän antaa vallan vuoroin tarkalle harkinnalle, vuoroin sattumalle ja uhmaa sitä, mihin olemme tottuneet. Hän asettaa luottamuksemme testiin: millainen taideteos on laatikkoon tai kirjekuoreen pakattu veistos, jota emme koskaan näe? Takala pyytää meitä heittäytymään leikkiin mukaan ja teemme sen ilomielin. Hänen teostensa käsitetaiteellinen, osittain performatiivinenkin pohjavire jää kutkuttamaan mieltä ja synnyttää halun nähdä lisää tältä tekijältä.”

Turun Taiteilijaseuran vuoden 2014 taiteilijan näyttely nähdään Galleria Å:ssa syksyllä 2015.

Timo Takala: Veistos, joka sattui juuri sopivasti mahtumaan 
säästämääni laatikkoon I (2014)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti